
Zázvor je opomíjená potravina, která má však své kouzelné účinky. Věděli to už naše babičky, když používaly zázvor proti mnoha nemocem. Podle lékařských studií může mít zázvor až 10.000x vyšší efektivitu proti rakovině než chemoterapie. A to už stojí za zkoušku. Zázvor vám neublíží, tak proč to aspoň nezkusit.
Co je vlastně rakovina?
Rakovina je vlastně skupina onemocnění pro které se vžil souhrnný název rakovina. Společná charakteristika vlastní všem těmto nemocem je, že určitá skupina vlastních buněk se vymkne kontrole a začne nekontrolovatelně růst. Za normálních okolností si s tím tělo poradí a počátek bujení skončí záhy poté co začalo, typicky bradavice, roste, ale tělo mu utne tipec a přestane. U rakoviny to není tak jednoduché, tam je tělo bezmocné a musíme mu pomoci.
Buňky postihnuté rakovinou mohou mít kterékoliv, ale nejčastěji vznikají ve tkáních, kde se rychleji obnovují nebo jsou nějak stimulovany. Postihnuté buňky ignorují signály pro ukončení růstu a mají teoreticky neomezenou sílu dělení, neznají Hayflickův limit (což je maximální počet dělení buňky) a šíří se všemi směry.
Jak poznám, že mám rakovinu?
Rakovina se projevuje různými příznaky, které nebývají osamocené. A i když některé příznaky má občas mnoho lidí, tak se o rakovinu nejedná. Je třeba prostě konzultovat příznaky s lékařem. Mezi časté příznaky rakoviny se řadí:
- Krvácení, které nemá vnější vliv
- Kašel, chrapot a změny v hltanu
- Změny v močovém měchýři
- Změny ve střevní části
- Různé bouličky či bulky
- Nevysvětlitelná bolest
- Bolest v krku
- Rychlý úbytek váhy
- Špatné polykání
- Bolest zad
Výše uvedené příznaky mohou mít velmi mnoho příčin a tak se není třeba ničeho obávat. Jen je třeba nepodceňovat změny v organismu a zabývat se jimi a řešit je. Projevy mohou být různorodé a může jich být velmi mnoho.
Antikarcinogenní potraviny
Karcinogen je jakákoliv látka, která napomáhá vzniku rakovinu a anti je latinská předložka znamenající opak. Tudiž antikarcinogenní potraviny jsou potraviny, které obsahují látku, která bojuje proti rakovině nebo se to aspoň o ní traduje. Je mnoho výzkumů a i když některé potraviny nejsou oficiálně antikarcinogenní a spíš se to traduje, tak určitě nejsou jedovaté. A úsloví na "každém šprochu, pravdy trochu" se ukázalo mnohdy jako pravdivé.
Mezi potraviny, které dostávají přívlastek antikarcinogenní se řadí nebo v souvislosti s tímto označením často zminují: rajčata (mnoho antioxidantů), semínka Chia, kořen lékořice, oregánový olej (obsahuje aktivní složku známou jako karvacrol), konopný olej, kokosový olej, Aloe vera, kombucha (v Čínské alternativní medicíně velmi oblíbený), zázvor, kurkuma, citrón, česnek (ten je podle tradičního lékařství dobrý snad na vše), černý pepř (obsahuje antioxidant piperin)
Zázvorem proti rakovině
Gastrointestinální rakovina je onemocnění některého orgánu trávícího ústrojí a bývá označována jako nejčastější druh rakoviny. Výskyt i úmrtnost je poměrně vysoká a i když za poslední léta se v boji s touto nemocí velmi pokročilo, stále je to strašák na poli nemocí. Výzkum probíhá na mnoho frontách a bylo nalezeno mnoho nových látek, které účinně bojují s touto nemocí. Mezi významnou látku, která dokáže zkrotit nežádoucí bujení rakoviny trávicího ústrojí jsou látky: 6-gingerol a 6-shogaol. Tyto látky byly nalezeny právě v zázvoru.
Bylo provedeno několik výzkumů látek obsažených v zázvoru a některé z nich ukázaly signifikantní účinnost v boji proti rakovině. Například na stránce národního centra pro biotechnologické informace (NCBI) je zmíněn článek o velmi důležité úloze zázvoru v prevenci a léčbě rakoviny žaludku (Zázvor proti rakovině na NCBI. Ve zkratce se zde píše, že gastrointestinální trakt patří mezi nejdůležitější části těla a začíná od úst, přes jícen, žaludek, tenké a tlusté střevo a končí konečníkem. V každé části této soustavy může vzniknout rakovina a je třeba nejen léčit případné projevy, ale zajímat se aktivně i o prevenci. "Nashromážděné důkazy odhalily, že změna životního stylu může zabránit rakovinám", se mimo jiné dál píše v článku.
Souvislost mezi tím co jíme a rakovinou bylo předmětem mnoha studií a přímé působení bylo jednoznačně prokázáno. Chemická analýza zázvoru objevila více než 400 různých sloučenin, hlavní složky jsou uhlohydráty (50-70 %), lipidy (3-8 %), terpeny a fenolické sloučeniny. Terpenové složky zázvoru zahrnují zingiberen, bisabolen, farnesen, sesquiphellandren a kurcumen. Fenolové sloučeniny zahrnují gingerol, paradoly a shogaol. Dále pak různé aminokyseliny, vláknina, bílkoviny, fytosteroly, vitamíny a minerály. I kdyby nebyl zázvor proti rakovině účinný, tak prostě má spoustu benefitů a není důvod proč ho nezařadit do jídelníčku a klidně mu dát titul superpotravina.
Zázvor v tradiční medicíně
Zázvor se používá jako lék již po celá staletí, v Indii a Číně pravděpodobně tisíciletí. V Evropě jsou první zmínky o použití zázvoru jako léku již od 9. století, v Indii a Číně je to o mnoho dřív. Zázvor se používal proti nevolnosti v těhotenství a při problémech se žaludkem. Údajně je skvělý proti ranní nevolnosti, nadýmání, pálení žáhy, průjmu, ztráty chuti k jídlu i dyspepsie (pocit plnosti v břiše, plynatost). Zázvor se podával proti bolesti při artritidě, bolesti svalů i bolesti zad. Čerstvá šťáva ze zázvoru se používá jako protizánětlivé činidlo a k léčbě popálenin. Skvěle funguje při prevenci chřipky i na bronchitidu.
Bylo provedeno několik studií, které jsou zmíněné na stránkách NCBI (anglicky) a nepopiratelný vliv na mnoho částí těla byl prokázán. V léčbě proti rakovině žaludku byl v některých studiích prokazatelně mnohonásobně účinnější než chemoterapie. V prevenci se tak zázvor dostává na přední místa v boji proti rakovině.
Komentáře