Mandle

0
Mandle

Mandle jsou výborný zdroj tuků a vlákniny, což snižuje hladinu cholesterolu. Rovněž obsahují antioxidant ve formě vitaminu E.

Alternativní medicína uvádí, že konzumace tří mandlí denně snižuje riziko rakoviny. (Edgar Cayce)

Tento plod se často označuje jako oříšek, botanicky se však jedná o peckovici. Mandle je plod mandloně obecné rostoucí v subtropech.

Každých 100 g mandlí poskytuje energetickou hodnotou 2408 kJ a 575 kcal, dále pak dostatek vitamínu B1 (0,211 mg), B2 (1,014 mg), B3 (3,385 mg), B5 nebo-li kyselina pantothenová (0,469 mg), B6 (0,143 mg ), B9 (50 mg ) a významné množství vitaminu E (26,22 mg).

Mandle jsou také cenným zdrojem poskytující důležité minerály jako zinek, železo, vápník, hořčík, fosfor a draslík.

Světová produkce mandlí přesahuje číslo 2 000 000 tun. Přičemž největší podíl (okolo 50%) ve výrobě a pěstování mají spojené státy americké a na druhém místě (16%) Španělsko.

_

Mohlo by se vám líbit

Komentáře