Draslíku potřebuje naše tělo poměrně hodně. Denně musíme doplňovat 2 až 4 gramy, přičemž denně náš organismus ztrácí 2 až3 gramy. Zvýšená potřeba je zejména po chirurgických zákrocích, při odtučňovacích kúrách, po velkém odvodnění organismu, při dlouhotrvajících průjmech, vrhnutích, při nadměrném pocení atd., prostě při větší ztrátě tekutin jakéhokoli druhu.
Nedostatek draslíku se projevuje hlavně při hyperfunkci štítné žlázy, po úplném vyčerpání a při otocích. Projevuje se především poruchou činnosti svalů, v krevním oběhu, v trávicím traktu, v činnosti srdce a v činnosti nervového systému. Zvýšenou potřebu lze také zaznamenat při velkých vedrech.
Obsah draslíku v mg na 100 gramů potraviny:
- bílé fazole – 1188,
- hrách – 937,
- vlašské ořechy – 868,
- mandle – 856,
- rozinky – 833,
- brambory – 557,
- špenát – 480, brukev – 416,
- černý rybíz – 336,
- maso telecí – 312,
- vepřové – 257,
- vejce čerstvá – 135,
- sušené švestky – 864,
- paprika – od 176 do 2075!
Komentáře