Měď ( Cu ) – nezbytná v prevenci kardiovaskulárních chorob, k udržení zdravé kůže v vlasů. Osvědčuje se při podpoře plodnosti a krevní srážlivosti. Zpevňuje krevní cévy, kosti, šlachy a nervy. Podle nejnovějších výzkumů blahodárně působí při vysokém krevním tlaku, udržuje nízkou hladinu cholesterolu. Deficit měďi signalizuje únava, poruchy srdečního rytmu, neplodnost…
Zdroj: vnitřnosti, ústřice, luštěniny, tmavý chléb, celozrnné těstoviny, ořechy, semena, avokádo, česnek, ředkvičky, houby, rajčata, brambory, banány a švestky. Např. jedno avokádo dodá asi šestinu denní dávky mědi.
Měď, jakkoli je jedovatá ve větším množství, je nám potřebná pro přisvojování železa a pro činnost některých oxyredukčních enzymů.
Měď nás chrání před vředy, ale i rakovinou žaludku, zejména při nadměrném užívání aspirinu. Např. „měďovaný“ aspirin pomáhá léčit žaludeční vředy. Měď také pomáhá při tvorbě myelinu. Nejvíce mědi mají ořechy, hovězí játra, houby, ústřice a ovoce avocado. Nejméně mědi je v mléku, medu a margarinu.
Několik příkladů obsahu mědi v mg na 1 kg suché hmoty:
špenát – do 70,
salát (listy) – do 40,
oves (zrno) – do 20,
brambory – do 18,
játra vepřová – od 16 do 82,
hovězí – od 12 do 182,
ledvina vepřová – od 4 do 41,
hovězí – od 10 do 37.
Komentáře