Děti posílané poštou

0
Poštovní děti

Historie je plná bizarních věcí o kterých se nemluví, protože na ně minulost chce zapomenout. Jedna z těch nejbizarnějších je posílání dětí poštou. Od 1. ledna 1913 se úspěšnost posílání dopisů posunula na nový level. Bylo umožněno posílat zásilky až do 5 kilogramů. Toho se samozřejmě okamžitě chytli kreativní rodiny a posílali k babičce dítě poštou, vyšlo to mnohem levněji než vlakem.

Poštovní společnost Parcel Post zaznamenala zaslání prvního dítěte jen pár týdnů od možnosti poslat zásilku o hmotnosti až 5 kg. První poslané dítě byl osmiměsíční syn Jesse a Mathildy Beaglové, které putovalo ke své babičce. Zaslání dítěte stálo 15 centů a bylo pojištěné na 50 dolarů. Bizarní událost se objevila v tehdejším tisku a nedlouho poté se objevilo více podobných příběhů. Dobový tisk jich uvádí kolem osmi, ale většinou na kratší vzdálenosti.

O rok později, 19. února 1914 byla čtyřletá dívka Charlotte May Pierstorffová poslaná ke svým prarodičům do 100 km vzdáleho Idaha. Tento příběh se vymyká ostatním vzdáleností a stal se nejznámějším. V roce 1997 podle něho napsal Michael O. Tunnell dětskou knížku "Mailing May. Charlotte May Pierstorffová má i svoji vlastní stránku na Wikipedii.

Poštovní služba to oficiálně nepodporovala a často děti nepřevzaly a tak rodiče používali plátěné pytle nebo krabice. V roce 1915 bylo posílání dětí zakázáno a zvířata se mohla posílat až do roku 1918. I když to může vypadat jako kruté tak poštovní úřad to prezentuje jako nejvyšší level důvěryhodnosti, lidé tak důvěřovali doručovatelům, že jim svěřili své dítě. A co vy? Svěřili byste své dítě České poště?

Mohlo by se vám líbit

Komentáře