Velbloudí dívka Ella

0
Velbloudí dívka

V roce 1870 se narodilo děvče se vzácnou ortopedickou poruchou, která ji způsobila ohnutí kolen dozadu. Vrozená vada nazývaná Genu recurvatum (někdy též hyperextenze kolena či zadní koleno) způsobuje vadu chůze, u Elle Harper však tato anomálie byla natolik extrémní, že ji vada chůzi povolila, ale trochu jinak než se u lidí předpokládá. Její chůze po všech čtyřech ji brzy vysloužila přezdívku "Velbloudí dívka (Camel Girl)" a už v 15 letech vystupovala jako hvězda v cirkuse. Její plakát lákal tisíce diváků kdekoliv vystupovali.

Na plakátě stálo: "Říkají mi velbloudí dívka, protože se mi kolena otáčí dozadu. Dokážu chodit po rukou a nohou, tak jak vidíte na obrázku. V showbyznysu se pohybuji již čtyři roky a tento rok je poslední a pak začnu studovat a připravovat se na další povolání."

Ella Harper dostávala plat 200$ za týden (což je ekvivalent dnešních 5000$) a podle výzkumů geneaologů se v roce 1905 vdala za muže jménem Robert L. Savely, učitele školy. Po pěti letech manželství a snaze o vlastní dítě adoptovali tříměsíční dítě, které však po 18 dnech zemřelo. V roce 1921 Ella Harper alias velbloudí dívka zemřela na rakovinu tlustého střeva.

Mohlo by se vám líbit

Komentáře