Manipulace psem jako evoluční výhoda

0
Psí oči / Pixabay

Tváře psů se evolučně přizpůsobily pro lepší komunikaci s lidmi. Americká akademie věd zveřejnila studii, která dokazuje vývoj psů k lepší komunikaci nebo ovlivňování lidí. Pro získání pozornosti, jídla a bezpečí.

Roztomilost štěňátek, které mají všichni tak rádi jsou produktem domestikace a chovu, samozřejmě, že největší pozornosti se dostane těm nejroztomilejším a tak se evoluce přizpůsobila lidem.

Domestikovaní psi disponují párem svalů k ovládání očí, které se u vlků nevyskytují. Umožňují kontrolovat jejich obočí a s jejich pomocí vypadají více roztomile a v případě potřeby provinile.

Pes, který dokázal zdvihnout obočí měl mnohem větší šanci být lidmi osvojen. Pes měl pak větší šanci na přežití a tak se jeho gen, který to umožňoval šířil dál. V průběhu 35.000 let vývoje se rozvíjela sociální interakce s lidmi a oční kontakt byl velmi důležitý prvek v tomto vzájemném vztahu.

Pes je vyvinut k mnohem lepšímu pochopení lidské komunikace než primáti nebo vlci. Psi jsou vyladěni k maximálnímu pochopení lidských emocí a dokáží „vycítit“ lidské pocity. Veškeré jejich chování je přizpůsobeno k přežití mezi lidmi.

Pes pozná, že když naváže oční kontakt, tak má člověčí pozornost a často je schopen regulovat jeho chování k vlastnímu prospěchu. Občas na něj musí skákat, to je vše zakódované v jeho vzorcích chování. Oční kontakt mezi lidmi a psi uvolňuje oxytocin, který je primárně určen k budování vztahu mezi dítětem a matkou. Proto při pohledu na psa mají lidé často probuzené mateřské city. Je to stejné jako při vzájemném vztahu maminky s batoletem.

Vědci zkoumající vztahy mezi lidmi a psi věří, že pes se dokázal naučit vyvolávat pocit starostlivosti pomocí roztomilosti, kterými disponují malé děti. Psi odpozorovali vztahy mezi lidmi a malými dětmi a po tisíce let se pokoušeli napodobit tu část o kterou je více staráno.

Jak se zdá, tak úspěšně. Pes je nejoblíbenější domácí mazlíček a téměř nikdo neublíží malému štěňátku stejně jako malému dítěti. Dokonce i pocity vyvolávají obě skupiny podobné u mnoha lidí dokonce cizí pes vyvolá větší pocit štěstí než cizí dítě. Pes se evolučně vyvinul k ovládnutí vašeho rozhodování ve vztahu s ním.

Mohlo by se vám líbit

Komentáře