Kešu - superpotravina

0
Oříšky Kešu

Ořechy jsou pro zdraví důležité, ale i mezi oříšky jsou druhy, které vynikají nad ostatní. Jeden z těch "užitečnějších" pro naše tělo jsou oříšky Kešu. Kešu mají nepopiratelný vliv na naše zdraví v mnoha ohledech, pokud si je budete dopřávat denně, změní vám to život.

Kde roste Kešu

Oříšky kešu jsou plody z tropického stromu Ledvinovník západní. Ledvinovník dorůstá až 12 metrů do výšky a poskytuje jedlé nažky (suché nepukavé plody), známější pod názvem "ořechy kešu" (někdy uváděné též jako kešú). Ořechy jsou uvnitř plodu, kterému se někdy říká kešu jablko. První sklizen z nového stromu je až ve 4.roce života a teprve od 8. roku jsou ořechy považovány za kvalitní.

Ledvinovník západní je tropický strom a tak roste pro nás v exotických zemích. Největší produkci oznamuje každý rok Vietnam, který je schopen vyprodukovat přes milion tun kešu ročně. Na paty mu šlape Nigérie s množstvím dosahující jednoho milionu tun. Třetí příčku relativně pravidelně obsazuje Indie s 670.000 tun kešu. Pobřeží slonoviny je jen o něco málo za Indií. Ostatní státy dohromady stěží dosáhnou na umístění mezi prvními třemi.

Vitaminy v kešu

Kešu je považován za silný antioxidant s velkým množstvím vitamínů. Kešú ořechy obsahují mnoho vitamínů ze skupiny B, ale i vitamín C a tak se řadí na úroveň citrusů, tedy co se týče vitamínů.

Mezi další vitamíny a minerály obsažené v kešu je určitě třeba zmínit vitamín E či kyselinu listovou. Kešu obsahují mnoho luteinů a zeaxantinů což jsou silné antioxidanty a mohou chránit oči a celkové stárnutí organismu.

Mezi minerály, které v sobě kešu obsahuje je třeba především zmínit: železo, zinek, mangan, měď, fosfor nebo magnesium. Obsahuje samozřejmě i omega-3 a omega-6 polynenasycené mastné kyseliny.

Zdravotní přínos kešu

O zdravotním přínosu ořechů kešů by se dala napsat i samostatná kniha, je jich velmi mnoho a pravděpodobně nejsou známé všechny. Zcela určitě jsou kešu silný bojovník v boji proti onemocněním srdce, pomáhá chránit oči. Má přinos při dermatologických potížích a chrání mozek.

Mezi další efekty, často potvrzené výzkumy jsou nezanedbatelně kladné účinky při léčbě rakoviny zažívacího traktu. Působí preventivně proti tvorbě žlučových kamenů a zcela právem se oříšky kešu řadí mezi tzv. superpotraviny.

Kešu jako antidepresivum

Všechny potraviny, které obsahují určité minerály, především hořčík, působí blahodárně na nervovou soustavu. Kešu je velmi vhodné pro lidi trpící stresem nebo vykonávají náročné psychické povolání. Podle některých studií působí blahodárně na deprese, ale zlepšují i ostatní onemocnění nervového původu.

Nepřiberu po kešu?

Kešu mají pouze mírně vyšší kalorickou hodnotu, která je však několikanásobně vykoupena zdravotním přínosem. Je však třeba dodat, že je doporučeno konzumovat naturální formu. Zpracované kešu již obsahují další látky, které nemusí působit tak příznivě, konkrétně solené či pražené nebo dokonce namáčené v čokoládě už nepůsobí tolik "zdravě".

Doporučených 4-6 ořechů obsahují jen málo kalorií a pokud nahradí sladké pečivo, tak ještě budete při požívání kešu hubnout. 100 g kešu obsahuje 2443 kJ, prodávají často v baleních po 200 gramů což je zásoba na více než týden. Spotřeba se však může lišit při použití kešu v receptech.

Zdravé tuky v kešu

Polovinu složení z kešu tvoří především tuky, ale jsou považované za "zdravé" a tak vlastně pomáhají při hubnutí i zdravém životním stylu. Ve 100 gramech kešu se nachází 46,5 gramů tuků, jenže jsou to mono-nenasycené tuky a ty jsou obsažené v ořeších, olivovém oleji a avokádu a jsou žádoucí. Pak zde jsou poly-nenasycené a to jsou omega-3 a omega-6 a to jsou hity současnosti a výrobci se je snaží přidávat do různých potravin, ale co si budeme povídat, přírodní zdroj zní prostě lépe.

Omega-3 v kešu: omega-3 mastné kyseliny si naše tělo neumí vytvořit a je třeba mu je dodávat ve formě mořských plodů, ořechů nebo potravinových doplňků. Podle wikipedie není působení na metabolismus průkazné, ale na správnou funkci oči, mozku a srdce je již neoddiskutovatelné a silně doporučované. I když jsou studie, které nepotvrzují pozitivní účinky, ale tak už to bývá u všeho, klady se mísí se zápory a člověk si musí udělat názor sám.

Omega-6 v kešu: omega-6 působí na centrální nervovou soustavu a jeho požívání by mělo být v rovnováze s omega-3, což potraviny většinou zaručují.

Nutriční hodnoty kešu

Kešu 100 gramů (tři hrstě) obsahují:
energetická hodnota: 2350 kJ
kalorie: 525 kcal
bílkoviny: 16 gramů
sacharidy: 23 gramů
z toho cukry: 4,6 gramů
tuky: 42 gramů
z toho nasycené mastné kyseliny: 9,5 gramů
mononasycené mastné kyseliny: 23,5 gramů
polynasycené mastné kyseliny: 6,6 gramů
vláknina: 2,1 gramů
voda: 3,5 gramů
vápník: 30 mg

Různé druhy kešu

Kešu se prodávají různě upravené, nejvíce žádoucí jsou samozřejmě přirozeně přírodní. Solené či pražené již nemají ten efekt, který je žádán, ale mohou některých lidem samozřejmě chutnat více. Občas se můžete setkat s kešu v medu, v čokoládě či jogurtu. Vyrábí se kešu máslo i kešu s chilli. Kešu se dělí i podle velikosti, můžete se setkat s následujícími označeními:

  • W210 - což jsou největší plody dostupné na evropském trhu
  • W240 - ve většině obchodů největší dostupné ořechy kešu
  • W320 - běžně dostupná velikost
  • W450 - patrně nejprodávanější
  • WS - půlené ořechy
  • LBS320 - ořechy nejsou v celku, maximálně půlky
  • LP - nejmenší velikost

Recepty s kešu

Doporučená denní dávka kešu

Doporučená denní dávka za jeden den je nejčastěji 40-50 gramů, což jsou dvě malé hrsti kešu oříšků. Samozřejmě mluvíme o natural kešu, bez ochucení nebo zpražení. Někdy se doporučuje 5-6 kešů denně, maximálně 20 ks kešú oříšků. Pokud používáte nutriční tabulku tak se můžete podívat na průměrné hodnoty a v součtu nepřekračovat doporučené hodnoty jednotlivých položek. Kolik článků o kešu tolik různých doporučení, světová zdravotnická organizace WHO doporučení neudělala a tak je třeba se řídit selským rozumem, což je převedeno na jiný slovní obrat "všeho s mírou" a to je jak se zdá jedna malá hrst oříšků denně. Pokud občas vynecháte nic se nestane, právě naopak, klíčové slovo pro spotřebu potravin je vyváženost.

Zdraví a kešu

Kešu je zdravé, není znám negativní vliv na organismus u naturální formy kešu. Působí jako antioxidant a má velký vliv na psychickou pohodu a zdraví některých orgánů. Příznivě působí na srdce i oči. Některé zdroje uvádí příznivý dopad při léčbě rakoviny a i když to nemusí být pravda, tak s kešu rozhodně vedle nešlápnete.

Mohlo by se vám líbit

Komentáře