Sýr se nejčastěji vyrábí z kravského mléka, ale může být použito i ovčí, kozí, koňské, buvolí.
V Egyptě se sýr vyrábí z velbloudího mléka.
V Laponsku se sýr vyrábí ze sobího mléka.
Víte, že není žádný způsob jak zjistit počet druhů sýrů? Mnoho rodinných farem, malých družstev, vesnic po celém světě si může a často vyrábí svůj vlastní sýr.
V roce 1983 byl vyroben desetitunový sýr Čedar pro Světovou výstavu v Chicagu.
Nejstarší zmínky o sýrech pocházejí z Egypta kolem roku 2000 př. n. l., ale určité nálezy napovídají, že je sýr o mnoho tisíc let starší.
Tavené sýry se vyrábí z normálních sýrů přidáním tavicích solí.
Sýr se prodává i ve sprejích.
Norský sýr Gamalost snižuje hladinu cholesterolu a znali jej již Vikingové.
Studie z roku 2005 zjistila, že sýr podávaný 30 minut před spánkem podporuje kvalitnější spánek. Aminokyselina Tryptofan nacházející se v sýrech snižuje stres a uklidňuje. Podle studie je nejlepší sýr čedar. (Zdroj: Dailymail.co.uk)
Sýr Casu Marzu je oficiálně zakázaný, vyrábí se přidáváním larev sýrohlodky drobné do sýru a v určitém stádiu rozkladu se sýr požívá. Nebezpečí tkví v toxicitě při větším stádiu rozkladu.
Sýr Cantal má nejdelší zaznamenanou historii, první zmínky o výrobě pocházejí z dob před dvěma tisíci lety.
Nejoblíbenější sýr napříč zeměmi je mozzarella.
V Řecku je průměrná spotřeba sýra na osobu 27,3 kilogramu.
První továrna na výrobu sýra byla založená ve Švýcarsku v roce 1815.
Na jeden kilogram sýra je potřeba 10 kilogramů kravské mléka nebo 6 kilogramů ovčího.
Královna Viktorie (1819-1901) dostala jako svatební dar sýr o váze 500 kilogramů.
Ve starém Římě měly speciální kuchyně pouze pro přípravu sýrů, říkalo se jim "careale".
Některé druhy sýrů pomáhají předcházet zubnímu kazu, podporují tok slin a v ústech eliminují cukr a kyseliny.
Někteří vědci tvrdí, že pravidelná konzumace sýra Roquefort s modrou plísní prodlužuje lidem život. Podle některých studií zlepšuje kardiovaskulární systém a francouzské ženy mají delší průměrnou délku života než jiné.
V americkém státě Wisconsin platil v letech 1935-1937 zákon, že v restauracích se musí ke každému maso podávat i sýr. (zdroj: Madison.com)
Nejtěžší sýr světa co byl kdy vyroben vážil 26.000 kilogramů a byl dlouhý deset metrů. Sýr vyrobil kanadský výrobce sýrů a spotřeboval 270.000 kilogramů mléka.
Lidé co milují sýry se nazývají turofilové. (Wikipedia [EN])
Komentáře