Existují čtyři hlavní druhy čaje - černý, zelený, bílý a oolong. Nicméně všechny pocházejí z jedné rostliny Camellia sinensis. Různé druhy vznikají různým ošetřením listů. Někdo uvádí kategorií šest, pak tam ještě patří: žlutý a postfermentovaný, ale první čtyři obsáhnou 99,8 % světové spotřeby.
Legenda praví, že ledový čaj byl vynalezen roku 1904 při světovém veletrhu, kdy angličan Richard Blechynden navrhl, aby příliš horký čaj, který byl tehdy podáván se přelil přes led. Ve skutečnosti se recept na ledový čaj nachází již v příručce pro hospodyňky z roku 1877 od Marion Cabell Tyree.
Čajové sáčky vynalezl roku 1908 Thomas Sullivan, když dával svým zákazníků vzorky čaje zdarma v malých hedvábných pytlíčcích. Někteří to však špatně pochopili a dávali do čajových konvic celé sáčky, čajový sáček tak vlastně vznikl náhodou.
Umění číst budoucnost z čajových lístků se nazývá tasseografie
Legenda praví, že čaj vynalezl Čínský císař Shen Nung v roce 2723 př. n. l, když čajový lístek náhodou spadl do misky s horkou vodou.Čaj absorbuje vlhkost, tak je důležité uchovávat jej v uzavřené nádobě.
Čaj soupeří s kávou o druhé místo ve spotřebě v nápojích. Některé zdroje uvádí kávu, jiné čaj. První místo patří tradičně vodě.
Čaj Earl Grey byl pojmenován po britském diplomatovi, žijícím v 19. století, v Číně.
Ve staré Číně se čaj používal jistou dobu jako forma měny.
Čína je největším světovým producentem čaje, vyrábí přes milion tun čaje ročně. Indie je druhá.
Celková hodnota světového trhu s čajem přesahuje hodnotu 20 miliard amerických dolarů.
Do Anglie se čaj dostal roku 1662, kdy po svatbě Karola II a Kateřiny z Braganze byla část nevěstina věna truhly čaje z oblasti Bombaje.
Do Kanady přišel čaj v roce 1716, přivezla jej tam společnost Hudson Bay Company.
Do Ruska se čaj dostal roku 1600, kdy jej
Čínské velvyslanectví v Moskvě darovalo caru Alexisovi.Čaj je národní nápoj v Íránu a Afghánistánu. Zelený čaj se pije studený na ochlazení v horkých dnech a černý čaj se pije na zahřátí. Oba se spoustou cukru.
Velká Británie vévodí žebříčku spotřeby čaje na osobu, Irové jsou druzí.
I když východní svět zná a používá čaj více než 4500 let, tak západní svět zná čaj pouhých 400 let.
Čaj byl odjakživa pokládán za léčivý nápoj, ale až nedávné studie ukazují, že opravdu pomáhá při některých druzích rakoviny, snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, snižují krevní tlak, pomáhají při regulaci hmotnosti, zabíjejí bakterie a viry, působí protizánětlivě, pomáhají proti špatnému dechu a mají neuroprotekční sílu.
Čaj pomáhal sbližování východu se západem, kvůli čaji se vytvářeli rychlejší technologie a postupy pro dopravu.
Čajové rostliny potřebují minimálně 50 cm vodních srážek za rok.
Odpolední čaj začala podávat roku 1800 sedmá vévodkyně z Bedfordu, Anna, aby zaplnila dlouhý čas mezi obědem a večeří.
75 % světové spotřeby čaje má na svědomí černý čaj.
Kyselina tříslová v černém čaji údajně pomáhá odstraňovat bradavice.
Černý čaj se v Číně nazývá červený.
Černý čaj se vyrábí z listů, které procházejí procesem fermentace a zahřívání, aby se odstranila vlhkost. Teplo změní listy na černé.
Černý čaj může zmírnit váčky pod očima, nechte pět minut vylouhovat dva čajové sáčky v horké vodě a poté je nechte vychladnout a přiložte na deset minut na oči.
Černý čaj prochází nejdelším procesem oxidace, bílý čaj nejkratší.
Listy zeleného čaje neprochází fermentací, jen se zahřejí, aby se odstranila vlhkost.
Nejlepší zelený čaj je z první sklizně (konec dubna - začátek května).
Taniny obsažené v zeleném čaji pomáhají zastavovat krvácení.
Zelený čaj je plný antioxidantů.
Pokud herci ve filmech pijí whisky, tak je to často jen zelený čaj, který trochu vypadá jako whisky.
Nejdražší čaj na světě je vzácný čínský čaj Tieguanyin, který se prodává za cenu okolo 3000 dolarů za kilogram. Jedná se o druh oolong a pojmenován byl po buddhistické bohyni milosrdenství Guan Yin.
Druh čaje Oolong lze vařit až třikrát.
Při přípravě čaje byste měli vždy používat čerstvou vodu, protože již převařená voda ztratila kyslík, což způsobuje mdlou chuť čaje.
Sypaný čaj vydrží dobrý asi dva roky, pokud ho uchováváte mimo vlhkost a světlo.
Čajové sáčky vydrží dobré asi půl roku, než začnou ztrácet svoji kvalitu a chuť.
Po mnoho staletí se čaj užíval pouze jako lék. Trvalo bezmála 3000 let, než se s čaje stal každodenní nápoj.
Bubble Tea se začal vyrábět v 80. letech 20. století na Tajwanu. Původně se vyráběl z černých listů, kondenzovaného mléka, medu a tapiokových perel.
Bylinné čaje vlastně nejsou čaje, protože neobsahují listy z rostliny Camellia sinensis. Jedná se o vývar z kořenů, listů, květů, semen či plodů různých rostlin.
Genmaicha je japonský čaj vyrobený ze zeleného čaje a pečené hnědé rýže.
Chai je sladký, kořeněný černý čaj z Indie vyráběný z mléka, vanilky, medu a směsi koření jako zázvor, hřebíček a kardamom.
Chryzantémový čaj je oblíbenný čaj v Koreji a Číně. Předpokládá se, že snižuje horečku a bolesti hlavy.
Karkade je čaj vyrobený z květů ibišku a spousty cukru, je oblíbený v Egyptě.
Máslový čaj je oblíbený nápoj v Tibetu, vyrábí se z černého čaje, másla a soli.
Matcha je práškový zelený čaj používaný při japonských ceremoniálech.
Sherpa je speciální směs čaje, která může být vařena ve vysokých nadmořských výškách, kde se voda vaří při nižších teplotách.
Zázvorový čaj je lahodný horký čaj, který pomáhá při nachlazení a ranních nevolnostech. Může být vyroben z čerstvého nebo mletého zázvoru.
Komentáře