Mangan (Mn)

0

Mangan potřebujeme především pro řádný vývoj buněk a pak pro účinek vitamínu B 1 – thiaminu. Takže mangan kromě železa a vápníku umožňuje, řádnou tvorbu krve. Dále pak mangan spolu s kobaltem zabraňuje šedivění a udržuje vlas živý. Ale při nedostatku manganu může být thiamin toxický!

Denní potřeba manganu je 0,2 až 0,3 mg na kg hmotnosti těla, což činí u dospělých 20 až 30 mg denně. Nejvíce manganu je v čaji a v jeřabinách, pak v pepři, jedlých kaštanech a v kakau. Střední obsah manganu v mg na 1 kg čerstvé hmoty potravin je:
mléko – 0,04, hovězí maso, skopové, telecí, drůbež, vejce, máslo – 0,05, mořské ryby, olivy, med, hořčice, citrón, káva, celer – 0,5 až 2, vepřové ledviny, sýry 2 až 10, pšeničná mouka – 10 až 70, kakao – 35, jedlý kaštan – 40, jeřabiny – 40 až 200, čaj – 150 až 900.

Mangan zmírňuje toxické účinky mnoha různých sloučenin.

Mohlo by se vám líbit

Komentáře