Solení poškozuje mozek

0
Přílišné solení

Po celá léta byla sůl citována lékaři a vědci jako jedna z příčin vysokého krevního tlaku. Nejnovější výzkumy naznačují, že strava s příliš mnoho soli může poškozovat i váš mozek. Sůl se používá jako konzervant, prodlužuje dobu spotřeby a z této podstaty ji naleznete takřka bez výjimky ve všech trvanlivých potravinách.

Nejnovější studie ukazují přímou souvislost mezi vysokým obsahem soli ve stravě a problémy s myšlením. Pokusy stále probíhají a jak už to tak bývá, tak první oběti pokusů jsou myši, které seskupené do pokusných formací dostávají 8x a 16x více soli, než je běžné s "normální" stravou. Po 8 týdnech myši vykazují horší paměť a větší problémy dostat se z labyrintu, než tomu bývalo před solením. Při výstavbě hnízda se zhoršila kreativita a prodloužila doba stavby.

"U lidí se podobné poruchy popisují slovy jako kognitivní poruchy a demence," tvrdí profesor Constantino z Weill Cornellova lékařského institutu v New Yorku. Navýšení soli bylo 5x vyšší než je běžné v typické americké stravě, ale "nikdo přesně neví, kolik lidé spotřebují soli," dodává profesor. Celosvětová spotřeba soli mnoho nehovoří o rizikových skupinách, protože řada lidí se soli cíleně vyhýbá, takže ten zbytek to musí dohnat, číslo průměrné spotřeby tu neříká vůbec nic.

"Tato studie by mohla změnit pohled na dietu u mnoha chorob, jako je třeba Parkinsonova choroba", říká neurolog Pinky Agarwal a dodává: "Jestliže nemá pacient vysoký krevní tlak, tak se sůl nebere vůbec v potaz." Pokud lékař zmíní slovo sůl, tak jenom v souvislosti s vysokým krevním tlakem, případně kardiovaskulárním onemocněním a mrtvicí. Tato studie však ukazuje starého nepřítele v novém světle.

Efekt, který sůl konkrétně u myší odstartovala byla nadměrná produkce Th17, což je typ bílé krvinky propojená s imunitním systémem. To vede k vyšší hladiny jiné složky imunitního systému a to proteinu IL-17 a příznaky výše popsané. Vliv se stále zkoumá.

Různé články jsou plné oslavných vět o ženšenu, ryb či kofeinu, ale ono to opravdu funguje. Nikdo nepochybuje o tom, že jak stárneme, tak naše tělo stárne s ním, ale dobrá zpráva je, že vybrané, důležité orgány si můžeme pomocí stravy udržovat déle zdravé.

V minulosti proběhlo na téma soli více výzkumů, například roku 2013 zveřejnil profesor na univerzitě v Yale David Hafler studii o přebytku soli a úrovni Th17 a souvislosti s roztroušenou sklerózou. Nicméně množství soli do které se můžeme ponořit, aniž bychom se utopili se stále snižuje. "Účinek soli na lidský organismus je fatální," dodává Hafler.

zdroje: WebMD, medicine.yale.edu/hafler, The Guardian a Wikipedia

Mohlo by se vám líbit

Komentáře