D vitamin (kalciferol) – označovaný za “kostní policii“. Z chemického hlediska jde o hormon, který se tvoří v našem těle, pokud kůži vystavíme ultrafialovému záření ze slunečního světla. Je nepostradatelný pro vstřebávání vápníku, fosforu, tvorbu kostí a zubů. Zklidňuje nervy, odstraňuje z těla jedovaté látky (olovo), posiluje imunitní systém. Podle nejnovějších zjištění může chránit před některými druhy rakoviny (tlustého střeva). Při nedostatku mj. vypadávají zuby, objevují se nervové poruchy, svalová slabost, rozčilení.
Zdroj: tuňák, losos, olejovky, rybí tuk, játra, mléko, houby, avokádo a žloutek.
Nedostatek vitaminu D
U dospělé populace ve Spojených státech se v jednom výzkumu u 36 % zdravých osob ve věku 19 až 29 let zjistil nedostatek vitaminu D. V jiné analýze se u osob ve věku 15 až 42 let uvádí nedostatek vitaminu D u 42 % Afroameričanek a u 4,2 % amerických žen bílé pleti. Snížené množství vitaminu D zvyšuje riziko úmrtí na rakovinu prsu, tlustého střeva, vaječníků a prostaty. U afroamerické populace trpící chronickým nedostatkem vítaminu D se vyskytují častější a agresivnější formy nádorů, včetně rakoviny prsu a prostaty. (Přestože vitamin D nazýváme vitaminem, v těle se chová spíše jako hormon.) U mužů vystavených slunečnímu záření se objevila rakovina prostaty o pět let později a u dětí, kterým se podával vitamin D od jednoho roku, se snížilo o 80 % riziko cukrovky 1. typu. Přiměřené množství vitaminu D snižuje riziko zlomenin následkem osteoporózy u žen po menopauze. V jedné studii se ukázalo, že v tomto případě nemá mléko ani strava bohatá na vápník žádný účinek.
Nejvíce vitaminu D vzniká syntézou v kůži vlivem slunečních paprsků. Lidé daleko od rovníku (s kratším pobytem na slunci) používající krémy s ochranným faktorem nebo se silnou kožní pigmentací (u Afroameričanů vysoká koncentrace melaninu snižuje tvorbu vitaminu D) mohou trpět nedostatkem vitaminu D. Ochranný faktor snižuje tvorbu vitaminu D až o 95 %. Není podle některých znalců doporučeno přestat užívat přípravky s ochrannými faktory, ale zvýšit příjem vitaminu D ve stravě. Do vzniku průmyslové revoluce se nedostatek vitaminu D téměř nevyskytoval, posléze se však prací uvnitř budov zkrátil pobyt na slunci. K hlavním potravinovým zdrojům vitaminu D patří tučné ryby jako sardinky, losos a tuňák a cereálie či mléčné produkty obohacené tímto vitaminem.
Jak zabránit nedostatku vitaminu D?
Jezte lososa, sardinky a tuňáka. Nejméně třikrát týdně vystavte slunci paže a tvář po i dobu 15 minut před 10. hodinou nebo po 15. hodině, kdy sluneční paprsky nepůsobí na kůži tak agresivně. Všímejte si také obalů na potravinách obohacených vitaminem D, například cereálií, mléka a sójového mléka. Doporučená denní dávka zatím není pro vitamin D stanovena. Současná doporučení stanoví pro dospělou populaci ve věku 19 až 50 let 200 IU denně; ve věku 51 až 70 let 400 IU denně; nad 70 let 600 IU denně. Při nedostatečném příjmu vitaminu D ve stravě užívejte doplňky stravy.
Komentáře