Zeleninový salát s balzamikovou zálivkou

0
Zeleninový salát s balzamikovou zálivkou

Zeleninový salát s balzamikovou zálivkou se hodí jako příloha k hlavnímu jídlu nebo spolu s nějakým zdrojem bílkovin (například plátky pečeného kuřete, ryby nebo masa) jako předkrm k obědu či večeři. Lze uchovávat v chladničce ve vzduchotěsné nádobě.

Přísady (6 porcí): 4 hrnky mladých salátových listů
1 hrnek čerstvé zelené petrželky
½ hrnku nakrájené pažitky
½ hrnku různých zelených bylinek (řeřichy, koriandru, estragonu, šalvěje, máty)
½ hrnku nakrájených vlašských ořechů

Balzamiková zálivka (vyjde zhruba na 1 hrnek):
¼ hrnku balzamikového octa
2–3 nakrájené stroužky česneku
½ nakrájené šalotky
1 polévková lžíce dijonské hořčice
1 polévková lžíce čerstvého nebo sušeného rozmarýnu
šťáva z 1 citronu
1 lžička soli
1 lžička pepře
½ hrnku olivového oleje

Salát připravte v salátové míse. V misce smíchejte všechny ingredience na zálivku kromě oleje. Nakonec opatrně přidejte olej, až se vytvoří emulze. Salát přelijte polovinou hrnku balzamikové zálivky, důkladně promíchejte a podávejte.

Mohlo by se vám líbit

Komentáře