Zapečené závitky z čínského zelí

Zapečené závitky z čínského zelí

Přísady:
2 hlávky čínského zelí
vařící voda
2 jarní cibulky
1 velkou mrkev
4 lžíce sojových klíčků
50 g žampionů
1 lžíce oleje
200 g kuřecích nebo krůtích řízků
sůl
pepř
sojovou omáčku
1/4 l oleje
4 lžíce suchého sherry
lžíci citronové šťávy
lžička medu

Postup:
Zelí zbavíme zvadlých listů, asi tak 16 středně velkých listů oddělíme od košťálu, žebra seřízneme, listy vložíme do vařící vody, znovu přivedeme k varu a povaříme asi 1/2 minuty. Vyjmeme, zchladíme studenou vodou a na papírovém ubrousku necháme okapat.

Náplň:
Jarní cibulky očistíme, zelenou nať seřízneme na 15 cm, omyjeme, nakrájíme na kolečka. Očistíme si mrkev, omyjeme a nakrájíme na kostky. Sojové klíčky opláchneme a necháme okapat. Potom si očistíme žampiony, omyjeme, jemně nasekáme, rozehřejeme olej a na něm vše podusíme (cibuli, mrkev, klíčky a žampiony), asi 2 - 3 minuty. Opláchneme kuřecí řízky, osušíme, nakrájíme na kostičky, smícháme se zeleninou, okořeníme solí, pepřem a sojovou omáčkou, dusíme 1 - 2 minuty. Připravené zelné listy položíme po dvou křížem přes sebe, náplň bez šťávy rozdělíme na listy, svineme je, převážeme nití, rozehřejeme si 1/4 ml oleje vložíme závitky, opečeme (závitky musí v oleji plavat), vyjmeme, necháme okapat na papírovém ubrousku, uložíme do tepla. Sherry smícháme z citronovou šťávou a lžičkou medu, okořeníme sojovou omáčkou a smícháme s vydušenou šťávou, závitky pokapeme a ihned podáváme. Podáváme s rýží.




Komentáře: Zapečené závitky z čínského zelí