Pomerančová roláda

Pomerančová roláda

Přísady:
5 vajec
100 g moučkového cukru
50 g mandlí
80 g polohrubé mouky
1 pomeranč
mandlové lupínky

Krém:
125 ml mléka
2 lžíce rumu
2 vejce
1-2 lžíce škrobové moučky
125 g másla
100 g moučkového cukru

Postup:
Z bílků ušleháme za postupného přidávání asi z třetiny cukru tuhý sníh. Pak zlehka vmícháme mleté mandle, mouku, žloutky utřené do pěny se zbylým cukrem a kůru z půlky dobře omytého pomeranče. Těsto rozetřeme na papír nebo alobal vymazaný tukem a vysypaný moukou a ve středně vyhřáté troubě pečeme 12-15 minut. Pak roládu svineme a necháme vychladnout. Rozbalenou roládu potřeme větší částí krému, znovu svineme a zbylým krémem ozdobíme povrch. Posypeme mandlovími lupínky a necháme v chladu ztuhnout.

Příprava krému:
Mléko (trochu si odlijeme), pomerančovou šťávu a rum rozšleháme s vejci, přidáme kůru z druhé půlky pomeranče a za stálého šlehání vaříme ve vodní lázni do zhoustnutí. Těsně před zhoustnutím přidáme zbylé mléko rozmíchané se škrobovou moučkou a krátce povaříme. Máslo s moučkovým cukrem vyšleháme do pěny a postupně vmícháme vychladlou pomerančovou kaši.




Komentáře: Pomerančová roláda