Malinové rizoto s vanilkou

Malinové rizoto s vanilkou

Přísady:
1 l nízkotučného mléka (může být i sójové nebo připravený nápoj Oves milk)
1 vanilkový lusk (uprostřed otevřený)
150 g kulaté rýže
1 proužek citronové kůry
2 lžíce hnědého třtinového cukru
6 lžic na plátky nakrájených mandlí (mandlových lupínků)
200 g čerstvých malin
6 lžic bílého jogurtu

Postup:
Mléko (či vodu připravený nápoj Oves milk) dáme vařit do hrnce se silným dnem a přidáme do něj vanilkový lusk. Za stálého míchání přisypeme rýži. Mléko přivedeme do varu a zvolna vaříme 15-18 minut. Během varu přidáme citronovou kůru a hnědý cukr. Stále mícháme a vaříme do doby, než rýže změkne a zhoustne na hladký hustý krém. Mezitím dáme mandlové plátky na nepřilnavou pánev a bez tuku je pražíme 4-5 minut do mírného zhnědnutí. Až se rizoto dovaří, vyjmeme citronovou kůru a vanilkový lusk. K rýži přimícháme polovinu množství malin. Hrnec odstavíme a mícháme asi 1-2 minuty, aby maliny změkly a začaly pouštět šťávu.

Malinové rizoto přendáme do nahřátých mističek, přelijeme lžící bílého jogurtu, povrch posypeme opraženými mandlovými lupínky a zbytkem čerstvých malin. Ihned podáváme.




Komentáře: Malinové rizoto s vanilkou