Borůvkový chléb

Borůvkový chléb

Přísady: na jeden bochník:
1 hrnek tmavé mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého nového koření
1 1/4 hrnku jemně mleté kukuřičné mouky
1/2 lžičky soli
2 středně zralé banány, rozmačkané (asi 1 šálek)
1/2 hrnku hnědého cukru
1 vejce
1 bílek
1 1/2 hrnku nízkotučného podmáslí
2 lžíce mleté pomerančové kůry
1 hrnek nakrájených vlašských ořechů
1 hrnek borůvek, namočených do teplé vody na 15 minut a přecezených
vanilkový mražený jogurt (není nutný)

Postup: Předehřejeme troubu na 175 stupňů. Vymažeme pekáč na pečení chleba rostlinným olejem. Ve velké míse prosejeme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a nové koření. Nasypeme celozrnnou mouku, kukuřičnou mouku a sůl. V mixéru rozmixujeme dohladka banány, hnědý cukr, vejce, vaječný bílek, řepkový olej a podmáslí. Přidáme pomerančovou kůru a dobře promícháme. Promícháme mouku, vlijte banánovou směs a mícháme, až se směs spojí. Přidáme ořechy, odkapané borůvky a opatrně vypracujeme těsto tak, aby nebylo příliš tuhé. Nalijeme těsto do pekáče a pečte přibližně 55 minut, nebo až párátko zabodnuté do chleba vytáhnete čisté, chléb je nahoře zbarven dozlatova a okraje se začínají oddělovat od pekáče. Vytáhneme ho z trouby a necháme krátce vychladnout, než ho nakrájíme. Chléb po vychladnutí nakrájíme na 1 - 2 cm plátky. Můžeme podávat s mraženým vanilkovým jogurtem.




Komentáře: Borůvkový chléb