Artyčoky s holandskou omáčkou

Artyčoky s holandskou omáčkou

Přísady:
4 artyčoky
1 citron
sůl
150 g másla
2 žloutky
4 lžíce suchého bílého vína
bílý pepř
špetka kayenského pepře

Postup:
Artyčoky omyjeme a osušíme. Odřízneme tuhý stonek a odkrojíme konce tvrdých zákrovních lis­tů a spodní listy. Řezné plochy potřeme rozkroje­ným citronem, poté z něj vymačkáme šťávu. Artyčoky vložíme do vody, přidáme 2 lžíce ci­tronové šťávy a sůl; vaříme 15-20 min. Rozpustíme máslo a necháme ho trochu zchlad­nout. Ve vodní lázni ušleháme do pěny žloutky s bílým vínem, zbylou citronovou šťávou, lžičkou soli, pepřem a kayenským pepřem. Vyjmeme z vodní lázně. Do pěny po lžících vmícháme máslo. Šleháme ve vodní lázni, dokud omáčka nezhoustne. Artyčoky po vyjmutí z vody necháme okapat. Vložíme na nahřáté talíře a podáváme s omáčkou.




Komentáře: Artyčoky s holandskou omáčkou