(Ne) chutná gastronomie

0

Jak se říká, jiný kraj, jiný mrav platí v gastronomii obzvlášť a našinec nemusí přijít na chuť vyhlášeným chuťovkám z některých zemích vůbec nikdy.

Aztécký kaviár je pokrm populární zejména v Mexiku a základem jídla jsou plodnice parazitující houby známé jako sněť kukuřičná, což je nejrozšířenější choroba kukuřice. S tímto jídlem se můžete setkat i pod názvem mexický lanýž

Balut

Balut (vejce s nohama) je ptačí vajíčko, nejčastějí kachní nebo kuří, které v sobě obsahuje zárodek malého kuřátka či kachňátka. Pokrm je populární ve Vietnamu a v Malajsii a nejlépe si ho podle labužníků vychutnáte s pivem.

Boodog tradiční mongolská příprava masa, kdy se do sviště, kozy nebo jehněte vloží rozpálené kameny a zvíře se tak opéká zevnitř.

Casu marzu je druh sýra vyráběný v Sardinií, který vyniká nad ostatními sýry svojí zvláštností a tou je záměrné infikování živými larvami sýrorodky drobné. Sýr se pojídá v nejvyšším stádiu rozkladu. Riziko pokrmu se skrývá v relativně snadném napadení pochoutky jinými tvory, nakladení vajíček a sýr tak může způsobit vážné zdravotní problémy.

Cuy Bien (vařené morče) je pochoutka populární v Peru a patří mezi dietní jídla s vysokým obsahem proteinu a bílkovin. Chuť podle znalců trochu připomíná králíka nebo krysu.

Guō Li Zhuàng Diàn, doslovně přeložené znamená síla uvnitř hrnce je značka restaurace, která dala jméno i jejímu nejpopulárnějšímu pokrmu, vařenému penisu. Penisy jsou pečlivě vybírané od zdravých jedinců a zahrnuje zvířata jako je kůň, vůl, pes, osel, jelen, koza, ovce nebo had. Příprava pokrmu není úplně triviální a rodina vlastnící tuto síť restaurací si její "tajemství" pečlivě chrání a recept je předáván z generace na generaci. Restaurace samozřejmě nenabízí pouze penisy, ale dát si u nich můžete i jiné delikatesy jako jsou dušené jelení tváře s ovčím plodem v hnědé česnekové omáčce a s pavími drápy.

Hákarl - pokrm populární na Islandu je ze žraločího masa, který se původně zakopával do písku pod horkým sluncem a pak fermentoval. Vůně je silně nelibá a zápach hniloby je hlavní složkou. Jen pro nejsilnější jedince. Pokrm je zakázán v mnoha zemích a mnoho přepravních společností odmítá tento tovar i zabalené v mnoha vrstvách igelitů.

Chobotnice mrskající se v puse je populární pochutina v Koreji a i její rychlá příprava, kdy se vlastně pouze vytáhne z kádě a dá na talíř přispívá v tamní komunitě k její oblíbenosti. Vlastně to může být docela legrace, když vám v puse masírují patra chapadla chobotnice.

Chřestýší maso je relativně častá pochoutka, jídlo amerických kovbojů, když nebyl na obzoru žádný bůvol. Specialitkou ovšem je, když sebou na talíři stále hází. Jen pro opravdové kovboje.

Ikizukuri - pochoutka populární v Japonsku, kdy si zákazník vybere v nádrži zvíře, které si přeje upravit (nejčastěji garnáti, humři, chobotnice a některé druhy ryb a speciálně vyškolený kuchař rybu naporcuje aniž by zasáhl životně důležité orgány a tak tvoru na talíři stále bije srdce.

Jačí penis, pochoutka známá také jako drak v plameni touhy je čínská delikatesa z penisů a varlat Jaka divokého.

Losí čumák je tradiční pochoutka severských lovců. Tuhý čenich musí nad ohněm nejdříve zkřehnout a pak nakrájené na plátky podáváme jako lahůdku.

Oko tuňáka je tradiční jídlo v Číně a Japonsku, zde si můžete koupit kilo očí tuňáka na nedělní oběd, nebo si zajít na tuto pochoutku do restaurace.

Opičí mozek se tradičně podává v lebce majitele a dopřát si jej můžete v Číně. Je možno jíst přírodní úpravu, totiž syrový, nebo je možné přihrát v mikrovlnce. Pro maximální gurmánský požitek doporučují labužníci stále pulzující, velmi čerstvý mozeček. Dobrou chuť.

Ortolans à la provençale je pokrm populární ve Francii a zmínka je o něm z roku 1873 od Alexandra Dumase. Jedná se o vykrmení strnada lahodnými lanýži, odstranění očí, aby na křehké maso nemělo vliv střídání dne a nocí a poté rychlé utopení ve speciálním hrnci. Obhájci tohoto pokrmu jej přirovnávají k plněným křepelkám.

Pavouci na talíři jsou jen pro ty nejotrlejší, pro které je arachnofobie sprosté slovo. Představte si sklípkana jak poskakuje na pánvi a k tomu třeba hranolky. Lahůdka pro vyvolené. V Kambodži jsou zase oblíbené smažené tarantule. Nutno dodat, že touto pochoutkou se pavouci většinou stanou po dlouhotrvajícím hladomoru, takže taková z nouze ctnost. Až nám zdraží potraviny, tak se třeba začnou jíst křižáci.

Polévka z mravenčích vajíček (Tom Kati Kai Mod Daeng) je sezónní krémově hustá polévka původem z Thajska, která se připravuje z tisíců mravenčích vajíček.

Rigatoni con la pajata je nepříliš rozšířené jídlo z Italské kuchyně a jsou to vlastně těstoviny se střívkem telete, které bylo krmené pouze mateřským mlékem.

Rybí sperma (Shirako) je populární jídlo v zimních měsících v Japonsku a rozpouští se v ústech jako nejlehčí máslo. Podává se jak syrové, tak i vařené, záleží jen na vaší chuti.

Vařený pes je pochoutka přímo vyhlášená v některých komunitách i kulturách. Je ceněné pro svoji výživovou hodnotu i léčivé účinky, které jsou připisované některých částem těla. Častá konzumace psů je běžná praxe v některých zemích Asie, ale setkat se s ním můžete v dobách hladu takřka všude a ani naše země není výjimkou.

Želví polévka se tradičně připravuje ze živých želv, které se hodí do vařící vody se speciální směsí bylinek a želva polykajíc v záchvatu paniky vodu, bylinky i koření se zaživa uvaří zevnitř i zvenku. Pokrm doporučuje 9 kuchařů v Indonésii z 10.

Živí hadi je vlastně jen název jídla, kdy kuchař velmi rychle usmrtí hada uříznutím hlavy, rychle osmahne, naseká na kousky a okamžitě servíruje. Vlnící se hadi na talíři patří k nejvyšším gurmánským zážitkům, bez tohoto pohybu je pochoutka neceněná a platí se jen desetina ceny.

Mohlo by se vám líbit

Komentáře