Mobilní telefony a 21.století

0

V dnešní době se malé děti i teenageři stávají závislí na svých mobilních telefonech. Ano, výjimkou mohou být i někteří rodiče, ale ti se je snaží spíše ochránit před internetovým světem a zkažením očí. Trávení na telefonu až příliš času může vést k poškození očí a následně nošení brýlí, takže opatrně. Samozřejmě záleží na člověku, jaké si dělá pauzy, jak často a jak blízko se dívá do telefonní obrazovky a vlastně jakékoli elektronické obrazovky, to tedy znamená do telefonu, tabletu, notebooku, televize, počítače a já nevím co ještě.

Mobilní telefony

Spousta dětí a teenagerů si to ani nechce připustit. Nechtějí si připustit to, že se stávají závislými. Ani se nedivím. Většina lidí má chytré telefony a chtějí na něm trávit co nejvíce času. Stahují si různé aplikace, hry, které je zabaví na dlouho. Na dost dlouho, aby se jim stihl poškodit zrak. Mnohdy také ztrácejí pojem o čase. S telefonem uteče vše rychle, že? Já si myslím, že ano.

Zkrátka jsou tu sociální sítě a děti či studenti si tak udržují kontakt se svými přáteli, sdílejí své zážitky s ostatními a tak podobně. Místo toho, aby s nimi chodili ven a trávili s nimi čas společensky.

Internet a celkově sociální sítě jsou dle mého názoru v pořádku, ale nic se nesmí přehánět. Mimo to, jsou také nebezpečné. Protože na internetu, tedy na sociálních sítích, tím myslím především Facebook, Instagram a takovéhle typy, je spousta malých dětí, které by tam ani neměly co dělat.

Nepíšu k nikomu přímo, ale jde o to, že jim často píší samé lidi, které děti vlastně ani neznají, a kolikrát si s nimi i píší. Děti si pak ani neuvědomují, jak nebezpečné to může být a co se jim může stát. Cizí lidé samozřejmě čas od času napíší podle mě každému. Ale jde o to se zachovat správně. Pokud člověka opravdu neznáte, neměli byste s ním nikam chodit a neposílat mu fotografie, tzv. nudes, hlavně ne osobní údaje. Nejlepší je si s ním vůbec nepsat. Vyhnete se tak možným problémům, které by mohly časem nastat.

Pokud se teď zaměřím na sociální síť Facebook a napíše vám někdo, koho neznáte, ale například vaši přátelé ho znají, tak je situace jiná.

Samozřejmě vše je na vás. Vše je vaše rozhodnutí. Je to váš život a vy ho žijete podle svého. Ale nezapomeňte na má slova. Opatrnost především.

Musím říct, že nejsem na ničí straně a přiznávám, že sama trávím čas na sociálních sítích hodně.

Když už píšu o té opatrnosti. Nemyslím jen na sociálních sítích, ale i s tím mobilním telefonem. Rodiče vám určitě říkají, abyste si raději vzali knihu. Abyste si nekazili oči. Z části mají pravdu. Ale já vám zcela rozumím.

Ale zamyslete se nad tím vším. Zamyslete se nad tím, kolik hodin na svém telefonu trávíte a jestli není třeba to omezit. Promyslete to v klidu a bez telefonu, bez jakéhokoli vyrušování. Popřemýšlejte o tom pečlivě. Čas je drahocenný a nejde vrátit. Važte svých činů. ~Veru

Mohlo by se vám líbit

Komentáře